Entrevista a Gemma Pous, representant de la Federació Catalana de Natació a les TE
Des de principi d’any l’exnedadora tortosina Gemma Pous és la representant de la Federació Catalana de Natació a les Terres de l’Ebre. La seva presentació en públic es va fer fa unes setmanes al WIN Complex Esportiu de Tortosa. I és que les noves instal·lacions esportives municipals de la capital del Baix Ebre seran clau per al posicionament esportiu del nostre territori a Catalunya, perquè per primera vegada compleixen les condicions reglamentàries que estableix la Federació Catalana de Natació.
De fet, aquest dissabte 30 de març s’hi celebrarà per primera vegada el campionat provincial de natació, amb la participació de vuit clubs i més de tres-cents esportistes.
Amb la nova piscina del WIN Complex Esportiu, Tortosa disposa d’unes instal·lacions homologades. Quin és el seu potencial per a l’organització de campionats?
Són unes instal·lacions necessàries per a consolidar Tortosa com a referent esportiu. Aquest cap de setmana la ciutat acollirà per primer cop una competició provincial. Serà un esdeveniment especial. No només per la novetat, sinó perquè serà la prova de foc per a projectar les instal·lacions més enllà de la demarcació i aconseguir, en un futur, que la Federació Catalana de Natació també hi pugui celebrar els campionats de Catalunya.
Ja n’heu previst algun?
Com que el calendari es defineix a principi de temporada i les instal·lacions són tan noves, enguany no hem tingut marge de maniobra per a considerar la seu de Tortosa. Però estem treballant perquè a partir de l’estiu, quan planifiquem les noves competicions, la proposta de celebrar un campionat d’àmbit català al WIN Complex Esportiu estigui sobre la taula. De totes maneres, el potencial d’aquesta piscina va molt més enllà de l’àmbit merament competitiu.
En quin sentit?
Per començar, facilita la pràctica de la natació. Les noves instal·lacions estan més ben equipades, són més grans, disposen de més carrers d’entrenament i d’horaris més amplis. A més, en la mesura que aconseguimn celebrar-hi més campionats com el d’aquest cap de setmana, evitarem desplaçaments dels equips del territori. Fins ara, la major part de campionats provincials s’han celebrar a les piscines de Tarragona, Reus i Cambrils.
Gaudeix de bona salut la natació a les Terres de l’Ebre?
Hi ha clubs amb de potencial, tot i que el nivell fluctua segons les generacions que s’incorporen als clubs. Venim d’un període molt bo, però ara ens fan falta benjamins (nadadors d’entre 9 i 10 anys) i això s’ha notat. Un dels meus objectius és augmentar el nombre d’esportistes federats, sobretot en les categories de base. És un aspecte en què la meua predecessora, Yolanda Cardona, ja hi va treballar, però cal insistir-hi encara més.
Quin paper hi juguen els clubs?
És clau. Cal que trobin lideratges perquè, quan un esportista guanya competicions, el grup amb el qual entrena es retroalimenta i això fa que pugi el rendiment del conjunt. Ara estem en un període en què ens fan falta lideratges, especialment als dos clubs amb nadadors federats de les Terres de l’Ebre: el Club Natació Amposta i el Club Natació Tortosa.
Estan al nivell d’altres clubs catalans?
En els darrers anys el nivell dels clubs catalans, en general, ha augmentat. Molts equips han fet un pas endavant i ara també cal que el fem nosaltres per a no quedar-nos enrere. L’avantatge d’Amposta i Tortosa és que hi ha un sentiment molt arrelat de grup. Als divuit anys hi ha nadadors que marxen a estudiar a Barcelona i potser entrenen fora, però, si poden, continuen competint en els clubs del territori.
El campionat provincial de dissabte està pensat per reforçar el sentiment d’equip, oi?
Hi participaran els vuit clubs federats de la província. A diferència de la resta de competicions que es fan durant l’any, en aquest cas el protagonisme se l’enduen els clubs. Segons la posició en què queda de cada nadador, el club s’endurà uns punts. Al final de la jornada s’entregaran trofeus als esportistes, però la classificació l’ordenarem segons els clubs. Al cap i a la fi, el que busquem és estimular els clubs.
La natació pot ser un esport molt individual…
Aquesta és la imatge més generalitzada, la natació és vista com un esport individual. En la competició d’aquest cap de setmana nadaran en equip. Si un nadador sap que la seua posició condiciona el resultat del club, s’hi esforça més i trau tot el seu potencial. Crec que és una manera més emocionant de practicar l’esport.